2024-02-18

Ik ga niet naar school vandaag😡😤!

boos meisje.jpg
Zoooo, dat was een intense ochtend! Dat hoor ik geregeld in mijn praktijk. 
Schreeuwt jouw dochter ook weleens…. ‘’IK GA NIET NAAR SCHOOL VANDAAG!'’ 
Of krijg je je dochter moeilijk uit bed? Lees dan echt even verder!

Met pijn en moeite is jouw dochter vanochtend naar school gegaan. Eigenlijk is jouw energie al op en voel je je rot over de manier waarop de ochtend is verlopen.

Het ging alles behalve soepel, je dochter was boos, verdrietig en niets was goed. Van ‘’Ik wil niet uit bed'’, ‘’Ik ga dit niet eten!'’, ‘’School is stom'’. Misschien werd er tot overmaat van ramp ook nog eens flink ruzie gemaakt met een broer(tje) of zus(je) en kreeg jij daarna de hele lading over je heen.

Weet dan, als dit gebeurt het niet persoonlijk is. Bij jou voelt ze zich veilig, ‘’het moet eruit'’.
Dit kan heel goed een opeenstapeling van prikkels zijn, ook nog van de dagen ervoor!

Jouw dochter kan stress ervaren, het gevoel hebben van alles te moeten en te weinig te mogen. Zeker strong-willed kinderen (kinderen die heel goed weten wat ze willen) zijn hier erg gevoelig voor. Je dochter kan zich zorgen maken omdat ze een toets heeft of gym (ze gaan iets doen wat je dochter moeilijk vindt).

Stel jezelf deze vragen/denk even terug aan de ochtend.

Hoe zijn de afgelopen dagen geweest? 
Druk, rustig, chaotisch,….

Wat heeft ze vanochtend gegeten? Iets voedends of was het vulmiddel met veel suiker en kleurstoffen? Weet dan dat sensitieve kids vaak heel gevoelig zijn voor suiker en kleurstoffen, waardoor jouw dochter heel grumpy kan worden. Overigens ook door te weinig eten of helemaal niet ontbijten. 

Was er nog even tijd voor een moment voor haarzelf?
Nog even 5 of 10 minuten iets voor haarzelf kunnen doen, kan veel rust geven na de doe-dingen. Laat haar bv. nog even kleien, tekenen of zingen (maak daar dan wel heldere afspraken over (bv ik zet een wekker).

Schermtijd: levert enorm veel extra prikkels op. Val niet in deze valkuil….. dan is ze lekker rustig. Ook deze prikkels (geluiden, beelden, kleuren, gevoelens ‘’moeten'’ weer verwerkt worden). De emmer vult zich dan alweer……

Kinderen gedijen goed op duidelijke afspraken. Hoe verloopt het ochtendritueel? Wat doet jouw dochter zelf, wat doe jij? Hoe laat wil je de deur uit.

En niet geheel onbelangrijk, hoe was jouw start van de dag? Kinderen voelen dit feilloos aan! Het kan zelfs zo zijn dat ze jouw energie overnemen en/ of jou uitdagen om het anders te gaan doen! Dus stel jezelf de vraag: hoe relaxed voel ik mij zelf tijdens het ochtendritueel. Wat zou jij willen veranderen?

En weet je…… soms hebben wij ook weleens een rotdag. Morgen weer een nieuwe dag en een nieuwe kans!

Kun je wel wat hulp gebruiken of wil je graag advies? Ik denk graag met je!

Kleurrijke groet,

Maaike

mijzelf tekening.jpg

Admin - 17:05:02 | 1 opmerking

  1. Noortje

    2024-02-29

    Hoi Maaike,

    Wat een fijn en herkenbaar verhaal. Als ik lekker wakker wordt en blij ben gaat de hele dag zo makkelijk!! Dank je wel voor de fijne tips en de extra bewustwording!

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.